Česnečka se sýrem a žemlí

Hledáte-li polévku, která Vás dokáže doslova postavit na nohy, ať už po bujarém večírku, nebo v případě nachlazení, pak můžete vsadit na pravou domácí česnečku. Přidáte-li sýr a opečené kostičky žemle, chuťový a vjemový zážitek bude dokonalý.

Česnek a cibule, to jsou neodmyslitelné druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádné kuchyni. Česnek nebo cibule tvoří často základ každého pokrmu, vyjma sladkých jídel.

Podíváme-li se na** česnek**, pak kromě jeho výrazné chuti a vůni, která dodá pokrmu ten správný „říz“, se může pochlubit i skvělými pozitivními účinky na naše zdraví. Česnek kupříkladu významně zlepšuje naši imunitu, tj. obranyschopnost organismu. Česnek také pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi. A co potěší ty, kteří se snaží zhubnout nějaké to kilo? Česnek podporuje odbourávání tuku. V neposlední řadě díky česneku můžeme účinně detoxikovat naše tělesné útroby. Česnek se postará o řádné pročištění střev i celého trávicího systému.

Využití česneku v našem jídelníčku

Ve kterých pokrmech si nelze představit, že by v nich chybělo zastoupení česneku? Kupříkladu se jedná o bramborák, neboli cmundu, také pečené brambory s česnekem, ale i chléb s máslem a plátky česneku. Ve všech případech je však možné s trochou experimentu, česnek, co do chuti nahradit.

Ovšem je tu jeden pokrm, který by jen těžko mohl sklidit úspěch, kdyby v něm česnek nebyl, jedná se o česnečku.

Česnečka se sýrem a žemlí

Na domácí lahodnou česnečku budete potřebovat 10 stroužků česneku, 100g sýru (eidam, ementál), domácí vývar (zeleninový, kuřecí), nebo dvě kostky bujonu, žemli, sůl, pepř, majoránku.

Nejprve si připravte vývar. Máte-li čas, pak si ho uvařte sami, tj. domácí. Na výběr máte z kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), nebo z kuřete. V případě, že máte na spěch, pak můžete i použít kostky bujonu, které uvaříte v litru vody.

Do hotového** vývaru** přidejte nastrouhané nebo utřené stroužky česneku. Do vývaru přidejte majoránku, sůl a pepř, dle Vaší chuti. Zatímco polévka probublává, tak si nastrouhejte sýr a nakrájejte žemli na malé kostičky.

Žemli osmažte na pánvi, nejlépe na sucho, případně s kapkou oleje, či sádla. A nyní již můžete polévku servírovat na talíře. Do každého talíře nalijte polévku, vršek posypte nastrouhaným sýrem. Co se týká žemlí, ty můžete podávat také přímo v polévce, nebo zvlášť servírované v misce.

A ještě malá poznámka, co se týká množství česneku, ale také soli a pepři, buďte opatrní. Ne každý má rád silně očesnekovaný a okořeněný pokrm. Můžete tedy na stůl dát na mističku utřený česnek, sůl i pepř a strávnici si budou moci podle chuti upravit polévku.

Že Vám česnek nevoní? Že nemáte rádi, když ze sebe ještě česnek potom, co ho sníte v jídle, cítíte ještě druhý den?

Jedním řešením je konzumovat česnekový pokrm v pátek a v sobotu, kdy Vám skončí pracovní týden. Pak budete mít minimálně den, aby z Vás česnekový odér vyprchal. Můžete si však pomoci i jinými fígly, kupříkladu mlékem, zrníčkem kávy, jablkem apod.

Trošku toho česnekového odéru Vy, případně Vaše okolí snesete. Byla by velká škoda se ochudit o možnosti česneku, co do jeho účinku na naše zdraví, a co do chuti, díky kterému jsou pokrmy tak jedinečné a neopakovatelné.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7713 (dobra-kucharka.cz#9936)


Přidat komentář